Partij voor de Dieren vist plastic uit Haagse grachten


12 maart 2018

Partij voor de Dieren Den Haag vaart vanmiddag door de Haagse grachten om plastic afval uit het water te vissen, samen met De Ooievaart en TrashUre Hunt. De boot vertrekt om 16:00 vanaf de Bierkade. Met deze actie vraagt de partij aandacht voor de plastic soep.

In het steeds drukker wordende Den Haag belandt dagelijks een enorme hoeveelheid plastic afval in de grachten, zoals plastic flessen, bekers en verpakkingen. Eerder dit jaar trokken rondvaartbedrijven zelfs aan de bel omdat hun boten regelmatig vastlopen in de rommel. Plastic afval heeft desastreuze gevolgen voor al het waterleven. Dieren eten het of raken erin verstrikt. Daarnaast ontstaat in het zeewater een gigantische soep van microplastics. Ook blijkt dat steeds meer minuscule plasticdeeltjes in ons drinkwater terechtkomen.

21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Partij voor de Dieren Den Haag wil dat er snel een structurele oplossingen komen voor het plasticprobleem. Zo wil de PvdD dat er een eind komt aan het gebruik van single-use plastic, zoals rietjes en wegwerpbekers op festivals. Het oplaten van ballonnen tijdens evenementen moet daarnaast worden verboden. Ook wil de PvdD dat de gemeente geen nieuwe kunstgrasvelden meer instrooit met plastic korrels.

Ook wil de PvdD dat de gemeente filterinstallaties plaatst die plastic uit het water filteren zodat het niet meer in het niet meer in zee belandt. In Rotterdam zorgen verschillende van dit soort filters ervoor dat jaarlijks tienduizenden kilo’s plastic die in het water drijven uit het water gefilterd worden.

Daarnaast wil de Partij voor de Dieren dat Den Haag beter gaat handhaven om de straten en grachten schoon te houden van zwerfafval.

Mede op aandringen van de PvdD heeft de gemeente Den Haag zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie die de landelijke overheid oproept statiegeld te heffen op kleine PET-flessen en blikjes.

Lijsttrekker Christine Teunissen: "We moeten alles op alles zetten om plastic afval te voorkomen en dat het in zee belandt. Plastic vissen is natuurlijk geen structurele oplossing voor de plastic soep die niet alleen onze wateren maar ook uiteindelijk onszelf verziekt doordat het in ons drinkwater belandt. Zwerfafval is het symptoom van de wegwerpeconomie waar de Partij voor de Dieren tegen strijdt.”