PvdD: 'Wie had de regie bij de vuur­stapels?


4 januari 2019

De Partij voor de Dieren is niet tevreden met de reactie van de burgemeester op de gebeurtenissen tijdens oudejaarsavond. Vooral nu blijkt dat er van tevoren genoeg signalen waren dat de brandstapels een veiligheidsrisico zouden vormen.

Op filmbeelden van de jaarwisseling 2017-2018 is het duidelijk te zien: brandende brokstukken vliegen over straat en over het strand. Bezorgde bewoners stuurden de beelden naar de gemeente, maar zonder resultaat. Robert Barker, fractievoorzitter Partij voor de Dieren: “Men hoeft geen expert te zijn om in te zien wat er zou gebeuren als de kolkende vlammenzee zou worden aangewakkerd door een sterke landinwaartse wind. Het is daarom heel vreemd dat de burgemeester het aansteken van een grotere vuurstapel met dit weer heeft toegestaan.”

Verder is gebleken dat de gemeente geen ontheffing of vergunning heeft verleend. Normaal gesproken hebben burgers een vergunning nodig om vuur aan te leggen in de open lucht. Raadslid Barker: “Voor de gemiddelde buurtbarbecue vereist de gemeente een vergunning; waarom dan niet voor zo’n groot evenement?”

Barker van de Partij voor de Dieren begrijpt niet waarom er geen passende maatregelen zijn genomen: “De vragen stapelen zich inmiddels als pallets op; alleen geruststellende antwoorden van de burgemeester komen niet. Het lijkt erop dat de controle over oudejaarsnacht was kwijtgeraakt. De burgemeester moet snel met een heel goed verhaal komen. Waarom heeft zij geen maatregelen genomen en op de bouwhoogte gehandhaafd?” Hij concludeert dat de stapels in het vervolg een stuk kleiner zullen moeten worden in verband met veiligheid, gezondheid en milieu.

Foto's van een bewoner

Gerelateerd nieuws

PvdD: ‘Maak plantaardig de standaard bij gemeente Den Haag’

De Partij voor de Dieren bepleit dat in de Haagse gemeentelijke catering, net als in andere overheidsorganisaties, plantaardi...

Lees verder

Haagse Duinstrip wordt Dieselstrip

Op koude dagen laat eigenaar Vestia vaak woningen aan de Duinstrip bij Duindorp verwarmen op diesel. De Omgevingsdienst Haagl...

Lees verder