PvdD wil ophel­dering over Shells “nieuwe energie”


11 september 2018

Shell opent een Haagse campus die zich deels richt op nieuwe energie. Shell gaat echter vooral inzetten op nog meer aardgas, vermoedt de Partij voor de Dieren. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld over de duurzaamheid van de “nieuwe energie” die Shell wil gaan ontwikkelen.

200 miljoen dollar pompt Shell in een nieuwe Haagse campus. Op de campus zullen onder meer nieuwe-energieproducten worden ontwikkeld.

PvdD-fractievoorzitter Christine Teunissen vermoedt dat het bedrijf hier vooral aardgasproducten mee bedoelt: “Wie wat tijd besteedt op de “nieuwe energie”-pagina van de Shell-website, moet concluderen: aardgas is de nieuwe energie van Shell.” Teunissen: “Aardgasproducten komen van een fossiele bron en daar moeten we zo snel mogelijk van af vanwege de hoge CO2-uitstoot.”

“Shell noemt het nieuwe energie, geen duurzame energie, en dat is niet voor niets,” voegt Teunissen toe. “Pas in 2050 wil Shell de helft minder CO2 uitstoten. Veel te weinig en veel te laat. Een nieuwe-energiecampus is leuk voor het imago van Shell, maar maakt het niet opeens een duurzaam bedrijf.”

De Economic Board The Hague, dat de gemeente van advies dient over de economie, was lovend over Shell’s investering. Teunissen is daar niet verbaasd over: “CEO van Shell Nederland, Marjan van Loon, is een paar weken geleden toegetreden tot dit adviesorgaan. Nu lobbyt ze van daaruit voor haar eigen beleid. Een sigaar uit eigen doos.”

Teunissen: “Shell is en blijft een fossiel bedrijf, dat aardgas nu met een glanzend greenwash-sausje aan de man wil brengen. Als we dit bedrijf de energietransitie laten vormgeven, zitten we in 2050 met op gas gebakken peren. We kunnen het ons niet veroorloven om fossiele brandstoffen te blijven gebruiken.”

Gerelateerd nieuws

Meer Haagse kades worden diervriendelijk

Het college van B&W gaat kades in Den Haag eindelijk diervriendelijk maken, zo blijkt uit de afdoening van de eerder aangenom...

Lees verder

“Begroting niet opgewassen tegen klimaatverandering en een groeiende stad”

De Partij voor de Dieren vindt dat de begroting onvoldoende de grootste problemen waar Den Haag mee kampt aanpakt. Fractievoo...

Lees verder