Raad wil beter onderzoek naar sloop monument Plein 1813


Motie van Partij voor de Dieren aange­nomen

20 september 2018

De keuze van het college van burgemeester en wethouders om medewerking te verlenen bij de vestiging van de Israëlische ambassade in het Rijksmonument aan Plein 1813 ligt in de gemeenteraad onder vuur. Een meerderheid van de raadsleden steunde de motie van de Partij voor de Dieren die opriep tot het inwinnen van juridisch advies over deze vestiging.

Om het pand, Plein 1813 nummer 4, als ambassade te kunnen gebruiken, moeten vele veiligheidsmaatregelen worden genomen. Israël bekleedt het pand van binnen met een dikke betonconstructie, waarvoor onder meer de stucplafonds en veel monumentale ornamenten in het interieur worden gesloopt. Ook zal Israël grote, beeldbepalende bomen kappen.

Het college stelt dat het verplicht is hieraan mee te werken op grond van het Verdrag van Wenen. Christine Teunissen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, ziet dit anders: “Het Verdrag schrijft voor dat Nederland haar wettelijke voorschriften volgt bij het zoeken naar een plek voor de ambassade. Het college heeft in afwijking van de wettelijke voorschriften gehandeld. We willen voorkomen dat een Rijksmonument, onder het hoogste beschermingsniveau, onnodig wordt aangetast. Daarom hebben we gevraagd om onafhankelijk juridisch advies.”

Gerelateerd nieuws

Opinie: ‘Bouw geen school naast de snelweg!’

De Britse School in Leidschenveen wil een nieuw schoolgebouw neerzetten binnen 300 meter van de A12. Hiermee worden onaanvaar...

Lees verder

PvdD: Geen nieuwe school naast de A12

Op 300m van de A12 bij Leidschenveen wil de Britse school een nieuwe middelbare school bouwen. Aangezien op deze plek de luch...

Lees verder