Terugblik op de raad


8 april 2024

Een bijzondere raadsvergadering waarbij vooraf een petitie werd aangeboden aan de gemeenteraad voor het behoud van stichting Eekta, een sociaal cultureel centrum voor Hindoestanen. Tijdens het debat over het behoud van stichting Eekta diende onze fractie een motie in om de raad te informeren over de bouwplannen van het gebouw waar de organisatie in zit. Maar ook om afspraken te maken met de beoogd nieuwe eigenaar om Eekta voorlopig op de locatie te laten blijven totdat de eventuele verbouwing begint. Het voorstel werd met algemene stemmen aangenomen.

Maar voor ons als fractie was er ook iets bijzonders. Na de aankondiging dat Hanneke tijdelijk haar taken zou neerleggen, ontstond er een tijdelijke vacature voor raadslid. Tijdens de raad werd Jan Willem, onze fractievertegenwoordiger en medewerker beëdigd als tijdelijke vervanger voor Hanneke.

Een voorstel van de wethouder om meer geld te investeren in de verbouwing van de school aan de Beatrijsstraat, werd mede door onze fractie weggestemd. Dit pand werd gebruikt door vrijplaats de Samenscholing, waar nog steeds geen nieuwe locatie voor is gevonden. We blijven ons inzetten voor een nieuwe vrijplaats in Den Haag.

Dat een groene leefomgeving bijdraagt aan de gezondheid en sociale cohesie in woonwijken, staat voor de Partij voor de Dieren niet ter discussie. Het bestrijdt niet alleen hittestress maar helpt ook dieren een onderkomen te bieden. Bij de bespreking over de prestatieafspraken (afspraken die worden gemaakt met woningbouwcorporaties) heeft onze fractie een voorstel gedaan om groen en klimaatadaptatie op te nemen in de afspraken voor het nieuwe jaar. Helaas kreeg het voorstel geen meerderheid.

Bij het onderwerp klimaatadaptatie bespraken we de aanpak van wateroverlast en de omgang met regenwater. Onze fractie diende een motie in voor het invoeren van een hemelwaterverordening. Deze motie, breed gesteund, zorgt ervoor dat de gemeente normen opstelt voor nieuwbouwprojecten om regenwater op te vangen en af te voeren. Deze verordening vermindert wateroverlast en bevordert het hergebruik van regenwater, wat een grote stap vooruit is voor de duurzaamheid van onze stad.

Verder dienden we een motie in om betere afspraken te maken over de toegankelijkheid van ‘beeldbepalende evenementen’. Dit zijn Haagse evenementen die een speciale status hebben gekregen van de raad. Helaas zijn niet al deze evenementen toegankelijk voor mensen met een beperking. Met onze aangenomen motie worden betere afspraken gemaakt en worden ervaringsdeskundigen betrokken bij het verbeteren van de toegankelijkheid.

Een andere aangenomen motie zorgt ervoor dat onderzocht gaat worden hoe de handhaving in de Haagse duinen verbeterd kan worden. Zeker in de drukke zomermaanden krijgt de kwetsbare natuur het flink te verduren. Hiervoor zal nu meer aandacht komen in de plannen voor het strand in de zomermaanden.