Terugblik op de raad


17 september 2024


Nieuw raadslid

Tijdens de raadsvergadering van deze week nam Hanneke Schmeets officieel afscheid als raadslid van de Partij voor de Dieren. We zijn heel blij met haar inzet en gaan Hanneke missen. Jan Willem van den Bos neemt haar positie als raadslid over. Van den Bos was eerder fractievertegenwoordiger en zet nu zijn werk voort als raadslid. We kijken uit naar zijn bijdragen aan een diervriendelijke, duurzame stad.

Buitenreclame

De Kadernota Buitenreclame regelt de voorwaarden voor reclame in de openbare ruimte. Ons amendement om ook vleesreclame in de buitenruimte te weren, haalde helaas geen meerderheid. Het is erg jammer dat de raad nu niet koos om te stoppen met het promoten van dierenleed op straat. Hier ligt nog belangrijk werk om in de toekomst wel te zorgen voor diervriendelijke reclameomgeving.

Initiatiefvoorstel ‘Stunt niet met het klimaat’

Een historisch moment: Den Haag is de eerste stad ter wereld die fossiele reclame via de lokale wet verbiedt! Onze fractie is trots op het feit dat ons initiatiefvoorstel is aangenomen. Vanaf 1 januari 2025 zal het verbod ingaan, en reclames voor vliegreizen, benzineauto's en andere fossiele producten verdwijnen uit de publieke ruimte van de stad. Dit verbod zorgt voor een doorbraak in de aanpak van fossiele reclame, en we hopen dat het wereldwijd een sneeuwbaleffect in gang zet. Internationale media zoals de Financial Times, Al Jazeera en the Guardian pakten het nieuws op.

Bouwplan MeLeCo

We zijn blij dat in het bouwplan voor het gebied bij de Melis Stokelaan, Leggelostraat en Coevordenstraat renovatie een belangrijk onderdeel is. Wel is er nog veel te bespreken, vooral rondom mobiliteit in het gebied. Om de natuur in de stad te beschermen, dienden we een motie in om ervoor te zorgen dat egels vrij door het gebied kunnen blijven bewegen. De motie werd unaniem gesteund, waardoor er bij bouwplannen meer aandacht komt voor de noden van egels.

Haagse richtinggevende normen

Tijdens het debat over de stedelijke groennormen hebben we onze zorgen geuit over het gebrek aan groen in Den Haag. Dit blijft een punt van aandacht. Goed nieuws uit dit debat: dankzij onze steun wordt de LeefbaarheidsEffectRapportage (LER) ingevoerd, een belangrijke stap waar de stad al zeven jaar op wachtte. Dankzij deze rapportage kunnen toekomstige bouwontwikkelingen beter beoordeeld worden op hun impact op de leefbaarheid.