Terugblik op de raad


7 oktober 2024


Tijdens de laatste raadsvergadering kwamen veel sociale thema’s aan bod. De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor inclusie. Ook was er een mooi succes op groen: 41 magnolia’s blijven behouden dankzij onze inzet. Hierbij een korte terugblik op de belangrijkste onderwerpen deze raad en behaalde resultaten.

Inclusie en acceptatie

Mededogen, respect en verbinding staan centraal bij de Partij voor de Dieren. We pleitten voor een integraal inclusiebeleid dat actief discriminatie aanpakt. Inclusie mag geen papieren werkelijkheid zijn, maar moet zichtbaar worden in elk beleidsterrein.

We dienden een motie in voor de ontwikkeling van uitgangspunten voor inclusief beleid en vroegen om alle lopende initiatieven te monitoren. Deze motie haalde het helaas niet, maar we blijven strijden voor een inclusieve samenleving waarin niemand wordt buitengesloten.

Jongeren en veiligheid: ruimte voor GSA’s op scholen

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren zich niet veilig voelen om openlijk te zijn over hun seksuele oriëntatie op school. Daarom vroegen we aandacht voor het belang van Gender and Sexuality Alliances (GSA's). Deze zorgen voor een veilige omgeving waar jongeren zichzelf kunnen zijn.

Onze motie om het college in gesprek te laten gaan met scholen en belangenorganisaties om de oprichting van GSA’s en voorlichtingslessen te bevorderen, werd aangenomen. Een belangrijke stap richting meer veiligheid en acceptatie op scholen.

Gendergelijkheid: mannen moeten veranderen

Voor gendergelijkheid is gedragsverandering bij mannen noodzakelijk. We vroegen het college in de Nota Inclusief Samenleven aandacht te besteden aan mannenemancipatie, met hulp van externe expertise voor gerichte interventies. Deze motie werd aangenomen, waardoor er meer aandacht komt voor dit vaak vergeten thema.

Magnolia’s blijven staan

Tot slot boekten we een belangrijk succes voor het groen in Wijkpark Transvaal. We verzetten ons tegen het plan om 41 magnolia’s te kappen. Dit omdat bomen intrinsiek waardevol zijn en omdat ze een kans verdienen om door te groeien. In plaats van kap vroegen we om hun groeiplaatsen te verbeteren. Zo kunnen ze nog vele jaren bloeien.

Onze motie, gesteund door een nipte meerderheid (24-22), zorgt ervoor dat de bomen behouden blijven en hun groeiplaatsen worden verrijkt met kruidenrijk gras en bloemen. Dit vergroot de ecologische waarde van het park.