Schriftelijke vragen Maak gebruik van laaghangend schors
Indiendatum: 5 nov. 2024
Aan de voorzitter van de gemeenteraad,
In 2023 vroeg Urgenda aan hun achterban om de schors van platanen in te sturen in het kader van het project Ecorc’Air (vertaling: schorslucht). (Bijlage 1). Doordat platanen elk jaar ‘vervellen’, kan via de schors gemeten worden aan hoeveel fijnstof een boom in dat jaar is blootgesteld vanuit verkeer (Bijlage 2). In totaal werden er 650 bruikbare monsters ingestuurd, waarvan 14 in Den Haag. Al deze meetpunten tonen een te hoge concentratie fijnstof, met de Loosduinsekade als twijfelachtige koploper (Bijlage 3).
Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Leonie Gerritsen, Partij voor de Dieren, de volgende vragen:
Is het college bekend met deze methode van het meten van fijnstof?
Is het college op de hoogte van de resultaten van deze metingen?
Is het college het met Partij voor de Dieren eens dat dit schrikbarende resultaten zijn? Zo nee, waarom niet?
Urgenda wil in 2025 deze actie mogelijk herhalen. Dit is een uitgelezen kans om ook meer data te kunnen verzamelen
Ziet het college net als de Partij voor de Dieren kansen om via deze actie van Urgenda specifiekere informatie te verzamelen over de fijnstofconcentraties in Den Haag? Zo nee, waarom niet?
Is het college bereid om aandacht te genereren voor dit burgerwetenschap-initiatief door middel van bijvoorbeeld een publiekscampagne of in samenwerking met Duurzaam Den Haag?
Is het college bereid jaarlijkse monitoring van de hoeveelheid fijnstof in/op plataanschors via burgerwetenschap te faciliteren? Zo nee, waarom niet?
Is het college bereid om een stadsbrede meting te verrichten via plataanschors door monsters te nemen van platanen door de hele stad heen? Zo nee, waarom niet?
Leonie Gerritsen
Partij voor de Dieren
Indiendatum:
5 nov. 2024
Antwoorddatum: 10 dec. 2024
Het raadslid mevrouw Gerritsen heeft op 13 november 2024 een brief met daarin 7 vragen aan de voorzitter van de gemeenteraad gericht.
Overeenkomstig artikel 30 van het reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad, beantwoordt het college deze vragen als volgt.
In 2023 vroeg Urgenda aan hun achterban om de schors van platanen in te sturen in het kader van het project Ecorc’Air (vertaling: schorslucht). (Bijlage 1). Doordat platanen elk jaar ‘vervellen’, kan via de schors gemeten worden aan hoeveel fijnstof een boom in dat jaar is blootgesteld vanuit verkeer (Bijlage 2). In totaal werden er 650 bruikbare monsters ingestuurd, waarvan 14 in Den Haag. Al deze meetpunten tonen een te hoge concentratie fijnstof, met de Loosduinsekade als twijfelachtige koploper (Bijlage 3).
1. Is het college bekend met deze methode van het meten van fijnstof?
Ja, het college is inmiddels bekend met deze methode.
2. Is het college op de hoogte van de resultaten van deze metingen?
Ja, het college heeft zich inmiddels op de hoogte gesteld van de resultaten van deze metingen.
3. Is het college het met Partij voor de Dieren eens dat dit schrikbarende resultaten zijn? Zo nee, waarom niet?
Het college is ermee eens dat de waardes die in Den Haag zijn gemeten hoog zijn. De resultaten laten het beeld zien van hoge waardes van fijnstof langs drukke wegen en dit zien wij ook terug in de landelijke monitoring en onze eigen monitoring van de luchtkwaliteit.
Urgenda wil in 2025 deze actie herhalen. Dit is een uitgelezen kans om ook meer data te kunnen verzamelen.
4. Ziet het college net als de Partij voor de Dieren kansen om via deze actie van Urgenda specifiekere informatie te verzamelen over de fijnstofconcentraties in Den Haag? Zo nee, waarom niet?
Het college is ermee bekend dat dicht bij de bron, bijvoorbeeld een drukke weg, de concentratie vervuilende stoffen het hoogst is. Daarover wordt op verschillende manieren informatie verzameld. De informatie die via de actie van Urgenda wordt verzameld, wordt uitgedrukt in een heel andere meeteenheid dan bij de metingen en berekeningen door bijvoorbeeld de gemeente en het RIVM. De gangbare monitoring van de hoeveelheid fijnstof is in microgram per kubieke meter.
Echter de informatie die via de actie van Urgenda wordt verzameld, wordt uitgedrukt in een getal dat de gevoeligheid voor magnetisme uitdrukt, waardoor deze metingen niet geschikt zijn om het bereiken van doelen of het effect van maatregelen nauwkeurig te bepalen. Daarom zien wij de informatie van Urgenda vooral geschikt voor burgers om meer bewustwording te creëren.
5. Is het college bereid om aandacht te genereren voor dit burgerwetenschap-initiatief door middel van bijvoorbeeld een publiekscampagne of in samenwerking met Duurzaam Den Haag?
Nee, het college is van mening dat Urgenda zelf goed in staat is om voldoende aandacht voor dit initiatief te genereren. Het college vindt het net als Urgenda belangrijk om aandacht te besteden aan de vervuiling door fijnstof. Daarom worden in de zomer en winter bewustwordingscampagnes gedaan over de vervuiling door stoken van hout en houtskool.
6. Is het college bereid jaarlijkse monitoring van de hoeveelheid fijnstof in/op plataanschors via burgerwetenschap te faciliteren? Zo nee, waarom niet?
Nee, het college ziet daar voor zichzelf geen directe rol in aangezien deze jaarlijkse monitoring met plataanschors door externe partijen wordt gefaciliteerd. Een stadsbrede meting via plataanschors kan zelfstandig worden verricht door burgers en betrokken organisatie(s). Het college faciliteert al metingen van de luchtkwaliteit in Den Haag, op een manier die beter aansluit bij bijvoorbeeld de landelijke monitoringsverplichting dan de meetmethode via plataanschors. Het RIVM meet op vier plaatsen stikstofdioxide en fijnstof en de gemeente meet zelf op 30 locaties in de stad stikstofdioxide.
7. Is het college bereid om een stadsbrede meting te verrichten via plataanschors door monsters te nemen van platanen door de hele stad heen? Zo nee, waarom niet?
Nee, zie de beantwoording van vraag 6.
Het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris, | de locoburgemeester, | |
Ilma Merx | Robert van Asten |
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Werk samen met bewoners aan een veilige buurt
Lees verder
Schriftelijke vragen Participatie bij nieuwbouw voor de Populier
Lees verder