Schrif­te­lijke vragen Maak gebruik van laag­hangend schors


Indiendatum: 5 nov. 2024


Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

In 2023 vroeg Urgenda aan hun achterban om de schors van platanen in te sturen in het kader van het project Ecorc’Air (vertaling: schorslucht). (Bijlage 1). Doordat platanen elk jaar ‘vervellen’, kan via de schors gemeten worden aan hoeveel fijnstof een boom in dat jaar is blootgesteld vanuit verkeer (Bijlage 2). In totaal werden er 650 bruikbare monsters ingestuurd, waarvan 14 in Den Haag. Al deze meetpunten tonen een te hoge concentratie fijnstof, met de Loosduinsekade als twijfelachtige koploper (Bijlage 3).

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Leonie Gerritsen, Partij voor de Dieren, de volgende vragen:

  1. Is het college bekend met deze methode van het meten van fijnstof?

  2. Is het college op de hoogte van de resultaten van deze metingen?

  3. Is het college het met Partij voor de Dieren eens dat dit schrikbarende resultaten zijn? Zo nee, waarom niet?

Urgenda wil in 2025 deze actie mogelijk herhalen. Dit is een uitgelezen kans om ook meer data te kunnen verzamelen

  1. Ziet het college net als de Partij voor de Dieren kansen om via deze actie van Urgenda specifiekere informatie te verzamelen over de fijnstofconcentraties in Den Haag? Zo nee, waarom niet?

  2. Is het college bereid om aandacht te genereren voor dit burgerwetenschap-initiatief door middel van bijvoorbeeld een publiekscampagne of in samenwerking met Duurzaam Den Haag?

  3. Is het college bereid jaarlijkse monitoring van de hoeveelheid fijnstof in/op plataanschors via burgerwetenschap te faciliteren? Zo nee, waarom niet?

  4. Is het college bereid om een stadsbrede meting te verrichten via plataanschors door monsters te nemen van platanen door de hele stad heen? Zo nee, waarom niet?

Leonie Gerritsen
Partij voor de Dieren