Schrif­te­lijke vragen Ooie­vaarspas


Indiendatum: 11 apr. 2024

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Kinderen die gebruikmaken van de Ooievaarspas kunnen in Den Haag via de regeling Kinderen Doen Mee korting krijgen op cultuur- en sportlessen. Voor aanbieders van deze lessen is het echter niet duidelijk of niet rendabel om hun lessen aan te bieden aan Ooievaarspashouders.

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stellen de raadsleden Gerritsen, De Vuyst en Arp de volgende vragen:

  1. Heeft het college signalen ontvangen van aanbieders van cultuur- en/of sportlessen dat zij aanlopen tegen onduidelijkheden of andere obstakels bij het aanbieden van lessen aan Ooievaarspashouders? Zo ja, wat is het type signalen dat hierover is ontvangen?

  2. De indieners hebben vernomen dat communicatie met het bureau Ooievaarspas niet altijd als even goed wordt ervaren. Faciliteert de gemeente gesprekken tussen het bureau Ooievaarspas en aanbieders? Zo nee, waarom niet?

  3. Wat is de rol van de accounthouders (sport, cultuur etc) van bureau Ooievaarspas?

Het college heeft het streven het bereik van de Ooievaarspas uit te breiden. Er wordt o.a. onderzoek gedaan naar wat kinderen missen in het huidige aanbod van de Ooievaarspas, en welke belemmeringen zij/hun ouders ervaren.

  1. Kan het college al resultaten delen van deze onderzoeken en welke acties onderneemt het college nog meer wat betreft de uitbreiding van de Ooievaarspas?

  2. Sinds 1 januari heeft het college zowel de vergoeding voor aanbieders, als de inkomensgrens voor de Ooievaarspas verhoogd. Aanbieders zijn hier nog niet over geïnformeerd. Kan het college toelichten waarom niet en wanneer en hoe het college dit communiceert naar zowel aanbieders als gebruikers?

Via de regeling Kinderen Doen Mee kunnen Ooievaarspashouders van 4 tot 18 jaar gratis hun zwemdiploma A, B en C halen en meedoen aan 1 culturele en 1 sportactiviteit bij aanbieders van de Ooievaarskorting die deelnemen aan de regeling Kinderen Doen Mee.

  1. Is er (online) een overzicht te vinden van alle aanbieders van sport- en cultuurlessen die deelnemen aan de regeling Kinderen Doen Mee? Zo ja, is dit overzicht gecommuniceerd naar gebruikers van de Ooievaarspas?

  2. Hoeveel kinderen maken gebruik van de Regeling Kinderen Doen Mee? Hoeveel kinderen sporten via deze regeling en hoeveel kinderen sluiten bij culturele activiteiten aan via deze regeling?

  3. Hoe verloopt de communicatie richting ouders over de regeling Kinderen Doen Mee? Is informatie over deze regeling voor ouders gemakkelijk vindbaar en toegankelijk?

  4. De gemeente Den Haag is niet aangesloten bij de landelijke regeling Alle Kinderen Doen Mee van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Waarom is die keuze gemaakt?

  5. Op welke manier worden aanbieders van sport- en cultuurlessen aangemoedigd om mee te doen aan de regeling Kinderen Doen Mee?

  6. Worden Ooievaarspashouders en aanbieders van lessen geattendeerd op de mogelijkheden om hulp te vragen bij Stichting Leergeld? Zo ja, hoeveel aanbieders werken samen met Stichting Leergeld? Zo nee, waarom niet?

  7. Welke stappen moeten aanbieders van kunst- en cultuurlessen doorlopen om mee te kunnen doen aan de regeling?

  8. Kan het college bevestigen dat individuele lessen en groepslessen voor minder dan 4 deelnemers niet in aanmerking komen voor de regeling? Is het college het met de indieners eens dat veel soorten lessen, zoals muziekles, hierdoor automatisch buiten de regeling vallen? Vindt het college dit wenselijk? Waarom is hiervoor gekozen?

  9. Is het college het met de indieners eens dat de huidige regeling vooral is ingericht voor sportclubs, maar minder goed aansluit bij aanbieders van kunst- en cultuurlessen, met name ZZP’ers? Zo ja, waarom is hiervoor gekozen?

  10. Kan het college bevestigen dat sommige aanbieders 1 keer per cursusjaar de Ooievaarspas moeten scannen en andere aanbieders meerdere keren per jaar? Zo ja, hoe vaak? Waarom wordt hier onderscheid in gemaakt? Waarom is hiervoor gekozen?

  11. Waarom is er gekozen voor de regeling 1 culturele en 1 sportactiviteit, in plaats van 2 activiteiten naar keuze?

  12. Klopt het dat de ouders 100% van 1 culturele en 1 sportactiviteit vergoed krijgen, maar dat de aanbieder maar 90% van de contributie ontvangt, indien de aanbieder personeel in dienst heeft? Waarom is ervoor gekozen dat deze aanbieders 10% verlies lijden bij het aanbieden van lessen aan Ooievaarspashouders? Is het college het met de indieners eens dat dit een extra drempel opwerpt voor aanbieders?

  13. Klopt het dat als een kind 2 kunst- of cultuurlessen wil volgen, de ouders de tweede les voor 50% vergoed krijgen, en voor de andere 50% worden gefactureerd? Bij wie ligt de taak van het factureren? Hoeveel krijgt de aanbieder vergoed vanuit de Ooievaarspas in dit geval?

  14. Klopt het dat de aanbieders sinds kort geen subsidie meer mogen gebruiken om de overige 50% aan te vullen? Zo ja, waarom is hiervoor gekozen? Onder welke subsidieregeling valt dit?

  15. Is het correct dat aanbieders van lessen niet mogen adverteren dat hun lessen ‘gratis’ zijn? Zo ja, waarom? Is het college het met de indieners eens dat dit juist drempelverlagend kan werken voor Ooievaarspashouders?


Leonie Gerritsen

Partij voor de Dieren

Lesley Arp

SP

Maarten De Vuyst

GroenLinks