Schriftelijke vragen Net Zero City
Indiendatum: 21 mrt. 2024
Aan de voorzitter van de gemeenteraad,
Eindhoven en Helmond hebben eind februari besloten om niet door te gaan met het opstellen van hun klimaatcontract. Helmond en Eindhoven concluderen dat de kosten en ambtelijke inzet niet opwegen tegen de baten van het worden van een EU Climate Neutral City (bijlage 1). In Den Haag wordt het Haagse Klimaatakkoord opgesteld onder dezelfde EU-missie (zie RIS317122 en RIS318170).
Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stellen de raadsleden Leonie Gerritsen, Partij voor de Dieren en Judith Klokkenburg, ChristenUnie-SGP, de volgende vragen:
1) Heeft het college hetzelfde bericht ontvangen vanuit de Net Zero Cities over de beschikbaarheid van financiële middelen vanuit Europa? Zo ja, kan dit gedeeld worden met de raad?
2) Den Haag is één van de zeven Nederlandse steden die zijn aangesloten bij het project Net Zero Cities. Is er met deze steden onderling contact? Wat betekent het voor Den Haag als Eindhoven en Helmond zich terugtrekken?
3) Kan het college aangeven in hoeverre er rekening is gehouden met extra financiële middelen vanuit Europa voor de uitvoering van de afspraken en doelstellingen in het nieuwe Haagse Klimaatakkoord? Zo nee, waarom niet? Zijn er fondsen waar we als stad aanspraak op kunnen maken die niet beschikbaar zijn voor Den Haag als we deze titel niet ontvangen?
4) Eindhoven en Helmond geven aan dat de inzet aan ambtelijke capaciteit om Net Zero City te worden niet opweegt tegen wat het oplevert om die titel te dragen. Kan het college aangeven wat het aan ambtelijke capaciteit kost om een Net Zero City te worden? Kan het college daarnaast aangeven wat die titel Den Haag oplevert?
5) Op basis waarvan concludeert het college dat de titel wel extra mogelijkheden tot financiële middelen biedt, in tegenstelling tot Eindhoven en Helmond?
6) Is het college het met de indieners eens dat de energie die is ontstaan bij het opstellen van het Haagse Klimaatakkoord, niet verloren mag gaan? Hoe gaat het college ervoor zorgen dat de afgesproken acties wel uitgevoerd gaan worden?
Leonie Gerritsen Partij voor de Dieren | Judith Klokkenburg ChristenUnie-SGP |
Indiendatum:
21 mrt. 2024
Antwoorddatum: 10 apr. 2024
De raadsleden de dames Gerritsen en Klokkenburg-Reedeker hebben op 21 maart 2024 een brief met daarin zes vragen aan de voorzitter van de gemeenteraad gericht. Overeenkomstig artikel 30 van het reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad, beantwoordt het college deze vragen als volgt.
Eindhoven en Helmond hebben eind februari besloten om niet door te gaan met het opstellen van hun klimaatcontract. Helmond en Eindhoven concluderen dat de kosten en ambtelijke inzet niet opwegen tegen de baten van het worden van een EU Climate Neutral City (bijlage 1). In Den Haag wordt het Haagse Klimaatakkoord opgesteld onder dezelfde EU-missie (zie RIS317122 en RIS318170).
1. Heeft het college hetzelfde bericht ontvangen vanuit de Net Zero Cities over de beschikbaarheid van financiële middelen vanuit Europa? Zo ja, kan dit gedeeld worden met de raad?
Ja, het college heeft hetzelfde bericht van NetZeroCities ontvangen en bijgevoegd als bijlage bij deze beantwoording.
2. Den Haag is één van de zeven Nederlandse steden die zijn aangesloten bij het project Net Zero Cities. Is er met deze steden onderling contact? Wat betekent het voor Den Haag als Eindhoven en Helmond zich terugtrekken?
Sinds het begin van de missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden is er intensief en goed contact tussen de zeven deelnemende Nederlandse gemeenten. In de raadsinformatiebrief van Eindhoven en Helmond wordt gesproken over een ‘pas op de plaats’ en niet over een definitieve terugtrekking uit de missie. Voor Den Haag heeft dit geen directe gevolgen.
3. Kan het college aangeven in hoeverre er rekening is gehouden met extra financiële middelen vanuit Europa voor de uitvoering van de afspraken en doelstellingen in het nieuwe Haagse Klimaatakkoord? Zo nee, waarom niet? Zijn er fondsen waar we als stad aanspraak op kunnen maken die niet beschikbaar zijn voor Den Haag als we deze titel niet ontvangen?
Voor de uitvoering van de plannen uit het Haags Klimaatakkoord is geen rekening gehouden met een bijdrage vanuit Europa. Vanaf de start van de missie was duidelijk dat er geen directe financiering verbonden was aan deelname. Wél is er in toenemende mate ondersteuning bij het zoeken naar financiering voor de klimaatopgave. De EU stelt hiervoor kennis en expertise beschikbaar, onder andere via de Europese Investeringsbank (EIB), die alléén toegankelijk is voor steden die hun Climate City Contract (afgekort: CCC) hebben ingediend en het missielabel hebben ontvangen. Daarnaast zijn er Europese fondsen, zoals het Social Climate Fund, die voorrang geven aan steden die een CCC hebben ingediend. Zie hiervoor ook de bijlage voor een overzicht hiervan. De verwachting dat we dit najaar van de Europese Commissie horen of Den Haag het missielabel ontvangt op basis van het ingediende CCC.
4. Eindhoven en Helmond geven aan dat de inzet aan ambtelijke capaciteit om Net Zero City te worden niet opweegt tegen wat het oplevert om die titel te dragen. Kan het college aangeven wat het aan ambtelijke capaciteit kost om een Net Zero City te worden? Kan het college daarnaast aangeven wat die titel Den Haag oplevert?
De werkzaamheden die voortkomen uit deelname worden voornamelijk gekoppeld aan lopende projecten. Voor het opstellen van het Climate City Contract is 1 fte beschikbaar gesteld, die wordt gefinancierd uit de landelijke klimaatmiddelen die we ontvangen van het Rijk. Door deelname aan deze missie zijn we direct in gesprek met de Europese Commissie en de nationale overheid over het scheppen van randvoorwaarden die nodig zijn om als stad klimaatneutraal te worden. Daarnaast biedt de titel Den Haag in toenemende mate een voordeel bij de aanvraag van Europese fondsen en awards. Tot slot ontsluit het toegang tot kennis en ondersteuning die Den Haag moeten ondersteunen in het maken van een financiële strategie om klimaatneutraal te worden. Voorbeelden van afgelopen jaar zijn
onder andere: de toekenning van € 1,5 miljoen aan Europese financiering aan de Nederlandse missiesteden voor een pilot wijkgericht financieren, nauwe kennisuitwisseling met andere missiesteden over datagebruik en duurzaamheid ten behoeve van de ontwikkeling van het Haagse klimaatdashboard en bijdrage van experts in de voorbereidingen en uitvoering van het Haags Klimaatakkoord.
5. Op basis waarvan concludeert het college dat de titel wel extra mogelijkheden tot financiële middelen biedt, in tegenstelling tot Eindhoven en Helmond?
Op basis van het bericht van NetZeroCities dat bijgevoegd is als bijlage bij dit besluit.
6. Is het college het met de indieners eens dat de energie die is ontstaan bij het opstellen van het Haagse Klimaatakkoord, niet verloren mag gaan? Hoe gaat het college ervoor zorgen dat de afgesproken acties wel uitgevoerd gaan worden?
Het college erkent de waarde van het Haags Klimaatakkoord en de energie die daarmee gepaard gaat in de stad. Zoals aangekondigd in de commissiebrief ‘Haags Klimaatakkoord’ (RIS318580) is het college voornemens om de komende jaren de acties uit te voeren en tot aanvullende afspraken tekomen. Hierin is geen afhankelijkheid van de EU-missie.
Het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris, Ilma Merx | de burgemeester, Jan van Zanen | |
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Datalekken, drones & privacy
Lees verderSchriftelijke vragen Ooievaarspas
Lees verder