Schrif­te­lijke vragen Sociaal Lindoduin?


Indiendatum: 26 feb. 2021

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Vestia schrijft dat van de 182 woningen die in Hoog Lindoduin zijn gerenoveerd 143 van deze woningen worden verhuurd als sociale huurwoningen[1]. Deze woningen zijn echter (soms) zo hoog geprijst dat ze net binnen de sociale huur vallen met een kale huur onder 752,33 euro, maar qua rekenhuur buiten dit bedrag vallen. Dit betekent dat deze huurders geen recht hebben op huursubsidie en zo honderden euro’s per maand aan toeslag kunnen mislopen.

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Robert Barker, Partij voor de Dieren, de volgende vragen:

  1. Is het college bekend met deze systematiek waardoor sociale huurders geen recht hebben op huurtoeslag indien de kale huur net onder en de rekenhuur net boven de sociale huur valt?
  2. Is het college van mening dat het ongewenst is als sociale woningen hierdoor onbetaalbaar worden voor sociale doelgroepen?
  3. Hoeveel woningen in het project Hoog Lindoduin die doorgaan voor sociaal hebben een rekenhuur die boven de 752,33 euro per maand ligt?
  4. Wat vindt het college ervan dat Vestia zijn woningen die doorgaan voor ‘sociaal’ zo hoog prijst dat er geen recht is op huursubsidie? Waarom heeft Vestia hiervoor gekozen?
  5. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat het bijzonder is om deze woningen echt als ‘sociaal’ te zien als er geen recht is op huursubsidie en mensen hierdoor een paar honderd euro extra per maand kwijt zijn? Is het realistisch dat de meeste mensen die recht hebben op een sociale woning dit kunnen betalen?
  6. Is het college bereid Vestia aan te spreken op de gehanteerde tarieven en de gevolgen daarvan?
  7. Hoe voorkomt het college dat veel woningen die als ‘sociaal’ in de boeken staan door een gebrek aan huursubsidie onbetaalbaar worden voor veel mensen?
  8. Hoe wordt hierop gestuurd in grootschalige nieuwbouwprojecten in het CID en Zuidwest?

Robert Barker

Partij voor de Dieren


[1] https://www.vestia.nl/hooglind...