Schriftelijke vragen Vervolgvragen Plant Based Treaty
Indiendatum: 7 mrt. 2024
Aan de voorzitter van de gemeenteraad,
Afgelopen maand maakte de gemeente Amsterdam bekend dat zij het Plant Based Treaty ondertekenen (bijlage 1). Hiermee onderschrijven ze het belang van de overstap naar een meer plantaardig voedselsysteem en erkennen ze de rol van een gemeente hierin.
Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Leonie Gerritsen, Partij voor de Dieren, de volgende vragen:
Is het college bekend met de ondertekening van het Plant Based Treaty door de gemeente Amsterdam?
Als argumentatie in de beantwoording van het college wordt aangehaald dat er een aantal doelstellingen in staan die niet onder de bevoegdheden van de gemeente vallen. Zo is de Plant Based Treaty echter niet opgezet. Zowel individuen als gemeenten als bedrijven en organisaties kunnen zich aansluiten. Ondertekenen van de Plant Based Treaty betekent dat de ondertekenaar de doelstellingen steunt, niet dat alle ondertekenaars alle doelstellingen 1 op 1 uitvoeren.
Kan het college toelichten op welke punten zij met de gemeente Amsterdam van mening verschillen over het nut en belang van het ondertekenen van de Plant Based Treaty?
Is het college bereid om de Plant Based Treaty alsnog te ondertekenen?
Leonie Gerritsen
Partij voor de Dieren
Indiendatum:
7 mrt. 2024
Antwoorddatum: 16 apr. 2024
Het raadslid mevrouw Gerritsen heeft op 7 maart 2024 een brief met daarin drie vragen aan de voorzitter van de gemeenteraad gericht.
Overeenkomstig artikel 30 van het reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad, beantwoordt het college deze vragen als volgt. Afgelopen maand maakte de gemeente Amsterdam bekend dat zij het Plant Based Treaty ondertekenen (bijlage 1). Hiermee onderschrijven ze het belang van de overstap naar een meer plantaardig voedselsysteem en erkennen ze de rol van een gemeente hierin.
1. Is het college bekend met de ondertekening van het Plant Based Treaty door de gemeenteAmsterdam?
Het college is bekend met de ondertekening van Plant Based Treaty door de gemeente Amsterdam. Als argumentatie in de beantwoording van het college wordt aangehaald dat er een aantal doelstellingen in staan die niet onder de bevoegdheden van de gemeente vallen. Zo is de Plant Based Treaty echter niet opgezet. Zowel individuen als gemeenten als bedrijven en organisaties kunnen zich aansluiten. Ondertekenen van de Plant Based Treaty betekent dat de ondertekenaar de doelstellingen steunt, niet dat alle ondertekenaars alle doelstellingen 1 op 1 uitvoeren.
2. Kan het college toelichten op welke punten zij met de gemeente Amsterdam van mening verschillen over het nut en belang van het ondertekenen van de Plant Based Treaty?
De gemeente Den Haag onderschrijft het standpunt van Amsterdam en de Plant Based Treaty om een meer plantaardig menu te bevorderen. Om zo de gezondheid van mens en dier te verbeteren, de klimaatcrisis tegen te gaan en het milieu te verbeteren. Het college heeft eerder het convenant niet ondertekend, omdat een deel van de activiteiten niet binnen de bevoegdheid van de gemeente valt. Zie de beantwoording van de schriftelijke vragen Plant Based Treaty (RIS314628). Zo heeft de gemeente geen zeggenschap over de bedrijfsvoering van en het beleid voor bijvoorbeeld supermarkten, veehouderijen, landbouwbedrijven, visserij en dierenvervoer. Deze beleidskaders staan in Europese en Nederlandse wet- en regelgeving.
3. Is het college bereid om de Plant Based Treaty alsnog te ondertekenen?
Het college vindt de Plant Based Treaty een sympathiek voorstel. Dit is ook in de lijn met het initiatiefvoorstel Duurzaam voedsel; nog een tandje bijzetten (RIS302821) en het Haags akkoord 2023-2027 (RIS316672) waar het stimuleren van gezond, lokaal, duurzaam en plantaardig eten is opgenomen. Mochten we het ondertekenen is het voor een deel symbolisch, omdat er geen formele sturing op alle doelstellingen kan zijn, zie antwoord vraag 2. Via de Citydeal gezonde en duurzame leefomgeving is er al een lobby brief (RIS318121) iedereen heeft recht op eerlijk en gezond voedsel, via bijvoorbeeld het onder de aandacht brengen van prijsmaatregelen bij de (formerende) landelijke politieke partijen. Een gezond menu is heel vaak ook een meer plantaardige menu. Zie hiervoor de informatie op de website van het voedingscentrum. Het al dan niet ondertekenen van de Plant Based Treaty en de activiteiten die een plantaardig aanbod ondersteunen worden bij de actualisatie van de voedselstrategie meegenomen.
Het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris, Ilma Merx | de burgemeester, Jan van Zanen | |
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Laat padden en kikkers niet in de put zitten
Lees verderSchriftelijke vragen Datalekken, drones & privacy
Lees verder