Bijdrage Besluit op bezwaar Duin­pa­vil­joens


16 november 2022

Voorzitter,

‘In Scheveningen is tijdens de stadsvernieuwingsperiode veel misgegaan’ schrijft het college in haar monumenteninventarisatie. Maar voorzitter, de gemeente lijkt niks geleerd te hebben. Op de plek van een groene duin komt een parkeergarage en daarbovenop bouwblokken. Zo verdwijnt de groene uitstraling en is Scheveningen weer een bouwmislukking rijker.

Voorzitter, in december bespraken we dit stuk en was iedereen uit de commissie hier kritisch op en wilde dat de gemeente ingreep. Allerlei vergelijking deden de ronde; D66 vergeleek het met gevangenissen, de SP met distributiecentrum en ik gaf aan dat er crematoria zijn die er beter uitzien. Toen werd aangegeven dat een heroverweging zou plaatsvinden, maar uiteindelijk is dit niet gebeurd. Waarom is de gemeente blijven vasthouden aan dit plan en heeft ze niet echt herbeoordeeld in de bezwaarfase?

Verder zou mijn fractie graag horen hoe kan het toch dat weer zo’n slecht plan door de gemeente en welstand wordt goedgekeurd? Waar gaat het zo fout bij de gemeente dat VolkerWessels de vrije hand krijgt en dit eruit komt? Staan er nog meer van dit soort plannen op ons te wachten?

Voorzitter, hoe kan het zijn dat in eerdere plaatjes van de parkeergarage nooit deze bouwblokken te zien waren? Mijn fractie vindt het echt onbegrijpelijk dat er overduidelijk groot verzet is tegen deze plannen maar de welstand en de gemeente ze toch goedkeuren.

Mijn fractie is verder verbaast dat het college in plaats van het bezwaar gebruiken om dit plan bij te sturen kiest om rücksichtslos en fel dit plan te verdedigen. Waarom niet de bezwaarfase gebruiken om echt een heroverweging te laten plaatsvinden? Wat mijn fractie betreft is er duidelijk, zoals in de brief wordt aangegeven, behoefte aan een second opinion op het bouwplan. Graag een reactie van de wethouder. We roepen het stadsbestuur deze fout te herstellen en niet door te gaan en Scheveningen weer een stapje te verpesten met deze gedrochten.

Tot slot, stikstof. Is voor dit bouwplan een natuurvergunning afgegeven?