Bijdrage Bomen­fonds


16 februari 2023

Voorzitter

63 bomen verdwijnen en slechts 14 bomen komen terug. Nog geen 23%. Wat vindt de wethouder hiervan? Als de wethouder zijn auto met vier banden naar de garage brengt, is hij dan blij als de garage vier banden weggooit en hem maar 1 nieuwe band teruggeeft?

Voorzitter, het blijkt veel goedkoper om te storten in het bomenfonds dan verplant van bestaande bomen of echte herplant uit te voeren. Sprietjes vervangen zo bomen die in enkele gevallen een stamomtrek van 3en een halve meter hadden. Ziet de wethouder net als de Partij voor de Dieren dat dit onwenselijk is? Is de wethouder bereid om voortaan de daadwerkelijke kosten van herplant als uitgangspunt te nemen? Dus een storting in het bomenfonds ter waarde van de herplantkosten.

Tot slot, is de wethouder bereid om een transparante bomenboekhouding in te voeren zoals in Amsterdam? Daar wordt elke maand inzichtelijk gemaakt hoeveel kap is gevraagd, vergund, geweigerd en wat de herplant is. In Amsterdam worden oude bomen standaard vervangen door meerdere jongere bomen, zodat het aantal bomen in de stad toeneemt. Dat als gratis tip voor de wethouder.