Bijdrage Program­ma­be­groting 2025-2028


Raads­ver­ga­dering

13 november 2024

Voorzitter,

Voor het eerst in drie jaar valt de begrotingsbehandeling niet op dezelfde dag als mijn verjaardag. Dat is niet alleen leuk voor mij, maar houdt ook in dat we de begroting voor het eerst in drie jaar op tijd behandelen, en laten we wel wezen, dat is voor iedereen prettig. Dank aan de vele ambtenaren voor al het werk dat zij weer in dit boekwerk hebben gestoken.

Voorzitter, de Partij voor de Dieren Den Haag zet zich in voor een groene, diervriendelijke en duurzame stad. Een rechtvaardige stad, waar wordt geluisterd naar inwoners en waar kwetsbare groepen worden beschermd. Een gezonde stad, met schone lucht waarin iedereen zichzelf kan zijn. Mijn fractie is blij dat dit college zich inspant voor het invoeren van een Zero-Emissiezone, het halen van klimaatdoelen. Stuk voor stuk zaken die van levensbelang zijn voor mensen en de planeet, en die momenteel door de landelijke regering worden stukbezuinigd en gesaboteerd. Mijn fractie vindt het belangrijk om lokaal tegenwicht te bieden aan een landelijke overheid die klimaatverandering ontkent en mensen hun rechten af wil nemen.

Dan de begroting. We lezen een aantal mooie plannen terug waar de Partij voor de Dieren erg enthousiast over is. Sowieso heeft deze begroting het hoogste budget voor dierenwelzijn dat we in Den Haag ooit hebben gezien en is er extra aandacht voor gewonde in het wild levende dieren. Mijn fractie kijkt uit naar alle uitgewerkte plannen in de nieuwe agenda dierenwelzijn.

Een issue waar wij wel extra aandacht voor zouden willen vragen is het rekening houden met huisdieren bij woningbrand. Onlangs werd het belang hiervan weer bevestigd bij een grote woningbrand in Rotterdam, waarbij 1 hond, 10 katten en een vogel zijn overleden. Mijn fractie twijfelt niet aan de inzet van de brandweer en andere hulpdiensten, maar wil wel dat de gemeente verantwoordelijkheid neemt in het borgen van de veiligheid van huisdieren en dus actief op zoek gaat naar hoe hulpdiensten ondersteund kunnen worden. Daarvoor de motie ‘Help dieren uit de brand’, en verzoekt het college:

• in gesprek te gaan met de hulpdiensten over het aantal sterfgevallen van huisdieren bij brand en de toegevoegde waarde van de “red-mijn-huisdier” sticker;

• in deze gesprekken ook te kijken naar mogelijke alternatieven die naar hulpdiensten communiceren over de aanwezigheid van huisdieren bij calamiteiten;

• de raad hierover uiterlijk in Q2 2025 te informeren.

Voorzitter, in de begroting wordt er flink geïnvesteerd in groen. Zo worden herstelmaatregelen gefinancierd voor de natuur in Wapendal, bij de Zeezwaluwstraat en de voormalige Delflandlocatie. De staat van de natuur in Den Haag is niet op orde, en zeker in de Natura2000 gebieden is het van groot belang om te investeren in de kwaliteit en de ecologische waarde van ons groen. Ook worden er minimaal 1.750 bomen uitgedeeld om de stad te vergroenen. Den Haag investeert ook in de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed, zoals het stadhuis en culturele broedplaats De Constant Rebeque. Wel zien we helaas dat wij als Partij voor de Dieren niet altijd even tevreden zijn over het uitvoeren van boom effect analyses, bijvoorbeeld bij herinrichtingsplannen. Zo ook bij de Laan van de Mensenrechten, waar geen volwaardig onderzoek is uitgevoerd, vandaar de motie ‘Onderzoek alternatief bomenkap’ en verzoekt het college:

• alsnog een bomenonderzoek uit te laten voeren volgens de geactualiseerde richtlijn die is uitgebracht door de Bomenstichting en CROW (BEA 2.0) voor de bomen aan de Laan van de Mensenrechten.

Voorzitter, zoals gezegd vindt mijn fractie het van belang dat inwoners goed betrokken worden bij het beleid dat wordt gemaakt door de gemeente. Wij dienen daarom een aantal moties in om dit verder te verbeteren.

Ten eerste een motie over het Klimaatberaad en de samenwerking met inwoners. Dit is een veelbelovend participatie instrument waarmee inwoners kunnen meedenken en meepraten over het klimaatbeleid van de gemeente door gevraagde en ongevraagde adviezen te geven. Het is voor mijn fractie belangrijk om het functioneren van zo’n beraad aan de voorkant goed vast te leggen, zoals ook door de Rekenkamer is aanbevolen bij de organisatie van participatietrajecten. Er moet duidelijkheid zijn over de rol van het college, rol van de raad en omgang met adviezen. Daarom de motie Laat klimaatadviezen niet in de la liggen, verzoekt het college

  • met een voorstel te komen voor het behandelen van de gevraagde én ongevraagde adviezen;

  • hierbij ten minste in te gaan op de rol van zowel het college als de gemeenteraad;

  • de raad hier voor het eerste advies van het Haags Klimaatberaad, maar uiterlijk Q1 2025, over te informeren.

Daarnaast ook een motie over het ondersteunen van initiatieven van bewoners, getiteld ‘Geef burgerwetenschap een plek’. Zo organiseert Natuur & Milieu al een aantal jaar het initiatief “vang de watermonsters” en kennen we allemaal de jaarlijkse vogel- en bijentellingen. Ook waardevol is een lokaal initiatief als het project Pientere tuinen, waarbij gemeten wordt welk effect het vergroenen van tuinen heeft op hittestress en de bodem. Momenteel is het voor initiatiefnemers niet duidelijk waar zij terecht kunnen met hun ideeën, of wie de verantwoordelijk wethouder is en of zij die zomaar kunnen mailen. Omdat we het zonde zouden vinden als mensen zich door deze barrière laten tegenhouden, verzoeken wij het college:

  • actief en duidelijk te communiceren over de mogelijkheden rondom burgerwetenschap, zodat inwoners weten waar en hoe zij initiatieven kunnen indienen;

  • hiervoor een pagina op de website in te richten met in ieder geval de randvoorwaarden voor burgerwetenschapinitiatieven en de bestaande initiatieven binnen de stad;

  • ook een specifiek contactpunt op te stellen binnen de gemeente.

Nog een motie over het betrekken van bewoners, gaat over het bedrijventerein aan de Westvlietweg. De Partij voor de Dieren is van mening dat er geen spake mag zijn van het klakkeloos door laten groeien van dit terrein, met de gevolgen van dien voor de nabije natuur. Ook omwonenden trokken onlangs bij de raad aan de bel: zij maken zich zorgen over de ontwikkelingen in hun omgeving en willen een plek aan tafel. Mijn fractie vindt het zorgwekkend dat vermogende vastgoedspeculanten met financieel belang wel invloed heeft op de onderzoek naar de toekomst van het terrein, maar omwonenden en belangenverenigingen niet. Daarom de motie ‘Herzie onderzoek bedrijventerrein Westvlietweg' en verzoekt het college:

  • de projectgroep en het lopende onderzoek naar bedrijventerrein Westvlietweg tijdelijk stop te zetten;

  • de gemeenteraad op de hoogte te brengen van de onderzoeksvragen en deelvragen die nu worden onderzocht;

  • een nieuwe onderzoeksopzet te maken voor de toekomst van het bedrijventerrein waarin de gemeenteraad, omwonenden en belangenverenigingen die hen vertegenwoordigen inspraak hebben.

Dan, voorzitter, mobiliteit. Mijn fractie is teleurgesteld dat de pilot voor gratis OV voor kinderen tegen problemen aanloopt. Dit hebben we in de commissie uitvoerig besproken en de wethouder heeft toegezegd wel het volledige budget in te zetten en de intentie uitgesproken de pilot echt een jaar te laten duren. Ter ondersteuning van die toezegging zullen wij ook de motie van de PvdA over dit onderwerp steunen. We vragen de wethouder hard te blijven werken aan oplossingen en de raad regelmatig op de hoogte zal houden van de vorderingen. Een ander onderwerp wat mijn fractie aan het hart gaat is veilige fietsparkeermogelijkheden. We zijn ook blij met wat er in de begroting staat over het onderzoeken van nieuwe locaties voor fietsenstallingen, met name in het centrum en bij de kust. Betekent dit ook dat de stalling Raamstraat weer opengaat? Waar ook nog niet voldoende veilige parkeerplek is, is aan de centrumzijde van Den Haag CS. Daarom de motie Fiets veilig op het station. Verzoekt het college:

• nieuwe afspraken te maken met Biesieklette over het beheer en de bewaking van de stalling Rijnstraat, over toezicht tot 30 min na de laatste trein en over het ‘s nachts deels afsluiten van de stalling tot de nieuwe fietsenstalling aan het KJ-plein open gaat ;

• altijd in te zetten op voldoende bewaakte stallingsmogelijkheden, zeker rondom treinstations.

Tot slot nog over cultuur, voorzitter. De Partij voor de Dieren is ook blij met het extra budget voor het MJB waardoor niet alleen Koo, Diligentia en Pepijn uit de brand zijn geholpen, maar ook 6 andere kleinere instellingen Huis van Vervoering, Modulus, Hotmix, The Grey Space in the Middle, Musica Antica en Elders Literair. Dit zijn instellingen die anders de deuren hadden moeten sluiten. Maar ook zien we weer dat het budget niet voldoende is om alle instellingen met een positief advies van een subsidie te voorzien, en dat is pijnlijk. Kan de wethouder onderzoeken of het mogelijk zou zijn om voortaan het cultuurbudget te baseren op een vast bedrag per inwoner, mijn fractie is erg benieuwd wat daar de voor- en nadelen van zouden zijn.

En over voor- en nadelen gesproken; Amare. Er wordt in de Programmabegroting een aanvullend structureel bedrag vrijgemaakt om het exploitatietekort van Amare te dichten. Er is voor de raad echter geen manier ingebouwd om bij te sturen, of op de hoogte gehouden te worden. Mijn fractie vindt dat problematisch, zeker gezien de politieke gevoeligheid die Amare nog met zich meedraagt. We horen dan ook graag hoe de wethouder aankijkt tegen het amendement van de SP.