Groot­schalige bomenkap en sloop rijks­mo­nument Plein 1813


14 augustus 2018

Gisteren heeft de gemeente Den Haag een ontwerpbeschikking gepubliceerd voor de gedeeltelijke sloop van de witte monumentale villa aan Plein 1813. De sloop van dit rijksmonument, gebouwd omstreeks 1860, zou plaatsvinden voor het verplaatsen van de Israëlische ambassade. Ook 40 bomen zouden hiervoor worden gekapt. De Partij voor de Dieren heeft opheldering gevraagd bij het stadsbestuur over deze plannen.


In de plannen voor het verplaatsen van de ambassade wordt een betonconstructie aan de binnenzijde van de gevels aangelegd wat leidt tot verlies van veel historisch materiaal. Zo worden historische trappen gesloopt, stucwerk verwijderd en oorspronkelijke ornamenten neergehaald. Zowel de gemeentelijke welstands- en monumentencommissie als de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) hebben daarom negatief geadviseerd over de plannen. Daarnaast verdwijnt er veel karakteristiek groen en worden waardevolle oude bomen gekapt. Toch kiest het stadsbestuur om deze plannen toe te staan en geeft aan dat zij vindt dat de belangen van Israël zwaarder wegen dan de ruimtelijke ordeningsregels.

De Partij voor de Dieren heeft hier opheldering over gevraagd. Zo wil de partij weten welke alternatieven voor sloop zijn overwogen, om welke bomen het precies gaat en waarom het college meewerkt aan deze plannen. Raadslid Robert Barker (Partij voor de Dieren): “De gemeente moet alle middelen inzetten om te voorkomen dat deze grootschalige sloop en bomenkap plaatsvindt. Dit zorgt voor een enorme aantasting van deze statige villa en de groene omgeving. Zo ga je niet met rijksmonumenten om.”

Gerelateerd nieuws

Diervriendelijke kades: Den Haag biedt dieren bescherming tegen verdrinkingsdood

Dankzij een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren gaat het stadsbestuur meer rustpunten voor dieren in de Haagse grac...

Lees verder

PvdD: Den Haag, koop biologische bloembollen!

Bij de teelt van bloembollen worden veel giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt en dit zorgt voor een afname van bijen, hommel...

Lees verder