PvdD: ‘Meer buiten­kunst bij nieuw­bouw­pro­jecten’


5 april 2023

Vroeger was buitenkunst onderdeel van nieuwbouwprojecten. De Partij voor de Dieren roept het stadsbestuur op om hier weer aandacht voor te hebben. Kunst op straat is volgens de partij namelijk een geweldige manier om kunst toegankelijk te maken voor iedereen. ‘Buitenkunst was vroeger vanzelfsprekend. Het is zonde dat beelden niet meer in het straatbeeld terugkomen,’ zegt fractievoorzitter Robert Barker (PvdD).

Bij de aanleg van de wijken in Escamp was veel aandacht voor kunstwerken in de buitenruimte. Hier vind je maar liefst 90 kunstwerken tussen de flats, bij scholen, kerken en in parken. Bij de huidige nieuwbouwprojecten is te weinig aandacht voor kunst in de openbare ruimte, vindt de Partij voor de Dieren. Robert Barker (PvdD): ‘Tegenwoordig is er meer aandacht voor kunstgras dan voor kunst in het gras’.

Mooi podium
Door de bouw van veel nieuwe huizen verandert de buitenruimte in de stad enorm. De vereniging Vrienden van Den Haag bepleit daarom ook om kunstwerken in de openbare ruimte te realiseren. Zij zien hiervoor kansen op plekken in Den Haag waar veel gebouwd gaat worden, zoals het CID, Laakhavens, Binckhorst, Scheveningen Haven en Zuidwest. De Partij voor de Dieren ziet ook kansen om een lokale kunstenaars een helpende hand toe te steken: ‘De stad is het mooiste podium, dat bieden we graag aan lokaal talent', aldus Robert Barker (PvdD).

Stad zonder kunst
Helaas is buitenkunst niet meer vanzelfsprekend bij nieuwbouwprojecten sinds de rijksregeling voor buitenkunst is opgeheven Op dit moment is er daardoor niet genoeg aandacht voor kunst bij de planvorming van deze nieuwe wijken. De Partij voor de Dieren wil hier verandering in brengen. 'Buitenkunst verbindt mensen met elkaar en zorgt voor een prettig straatbeeld. Een stad zonder kunst is zielloos’, aldus Robert Barker (PvdD).

Lees de schriftelijke vragen hier.

Gerelateerd nieuws

Terugblik op de raad

Huurders uit de kou Een mooi succes deze raad! Ons initiatiefvoorstel om huurders te helpen om te verduurzamen werd aangenome...

Lees verder

PvdD roept burgemeester op tot klimaatactie

Vandaag is het Dutch Overshoot Day. Als alle mensen zouden leven zoals we in Nederland leven, hebben we de oppervlakte en de ...

Lees verder