PvdD: 'Verbied ballon­o­pla­tingen in Den Haag'


18 december 2018

De Partij voor de Dieren roept het college op met een voorstel te komen om het oplaten van heliumballonnen binnen de gemeentegrenzen te verbieden. Een stijgend aantal van inmiddels ruim veertig gemeenten, waaronder recentelijk de gemeente ‘s Hertogenbosch, kent al zo’n verbod.

Aanleiding voor de oproep is de recente publiciteitsstunt van VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff, die 500 ‘proefballonnen’ de lucht in liet op het congres van zijn partij in Den Bosch. Deze stunt leidde tot actie in de Bossche gemeenteraad, die onmiddellijk een verbod op ballonoplatingen heeft geregeld.

Den Bosch is met het verbod een van de vele gemeenten waar het oplaten van ballonnen niet meer is toegestaan. Amsterdam heeft de oplatingen al in 2015 verboden bij evenementen, naar aanleiding van een voorstel van de Partij voor de Dieren. Volgens een recente Volkskrant-reportage zijn ballonoplatingen inmiddels in ruim veertig gemeenten aan banden gelegd.

Een goede zaak, vindt Haags PvdD-raadslid Robert Barker. “Ballonnen, linten, plastic stokjes: het is allemaal zwerfvuil-in-wording. De resten zijn zelfs gevaarlijk voor dieren, die erin kunnen stikken. De Partij voor de Dieren zet zich daarom al jaren in tegen ballonoplatingen.”

Biologisch afbreekbare ballonnen zijn volgens Barker geen oplossing. “Die breken nog steeds traag af en zorgen dus gedurende die jaren voor vervuiling van de openbare ruimte. Ook kunnen dieren hier nog net zo gemakkelijk in stikken.”

Gerelateerd nieuws

Sticker helpt dieren uit de brand

De Partij voor de Dieren pleit voor het verstrekken van een sticker om dieren uit de brand te helpen. Daarmee kan op de voord...

Lees verder

Natuurinclusieve Binckhorst dankzij PvdD

Ontwikkelaars zullen de Binckhorst met oog voor de natuur onder handen nemen. Door aangenomen moties van de Partij voor de Di...

Lees verder