Bijdrage Samen­werking met Stichting Rotterdam Hague Inno­vation Airport


12 april 2023

Voorzitter, voor ons ligt een sterk staaltje greenwashing. Een poging tot het wegpoetsen van zogenaamde vliegschaamte. “Consuminderen hoeft echt niet, innovatie gaat ons redden”.

Voorzitter, echte duurzaamheid is niet met alle macht proberen vast te houden aan wat je hebt en er de ‘ambitie duurzamer’ aanhangen. Echte duurzaamheid is uitgaan van de draagkracht van de aarde. Dat is dus wel zonneparken aanleggen om huizen van fossiele brandstof af te kunnen koppelen, maar niet marine-ecologie-verwoestende windparken in zee bouwen om waterstof op te kunnen wekken voor pleziervluchtjes naar bestemmingen waar je ook met de trein kan komen. Is de wethouder dat met de Partij voor de Dieren eens?

Waarom is ervoor gekozen om de innovatie van de luchtvaart te ondersteunen en te stimuleren, in plaats van echt duurzaam vervoer? In het stuk staat overigens ook dat de gemeente financieel niet structureel bijdraagt aan deze samenwerking. Draagt de gemeente incidenteel wel financieel bij? Of in natura?

Voorzitter, alle onderzoeken wijzen uit: duurzaam vliegen bestaat niet. En het is nog maar de vraag of het ooit zal kunnen. Als het al mogelijk is, gaat het nog heel lang duren. Tot die tijd is de enige maatregel om de luchtvaart te verduurzamen: minder vliegen. Is de wethouder het hiermee eens en hoe gaat zij zich hiervoor inzetten?