Bijdrage The Grace


30 juni 2022

Voorzitter,

Alle gemeentelijke kaders worden uit het raam gegooid. Je kunt je afvragen waarom we die kaders hebben als een ontwikkelaar die goed lobbyt zijn zin krijgt. Dit begint al met de behandeling; duizenden pagina’s moeten in een handjevol dagen worden doorgenomen. Vervolgens blijkt in de commissie ook nog dat de toezeggingen rond dit bouwplan met voeten zijn getreden. De raad moet stemmen en geen mening hebben, dat is duidelijk.

Voorzitter, u kent de Partij voor de Dieren als een partij die niet bij een beetje tegenwind op zijn rug gaat liggen. Ik hoop dat dat ook geldt voor de bewoners van de Grace. Want bij de Grace worden vele gemeentelijke kaders, zoals de afgesproken voorzieningen, groen en windeisen met voeten getreden. Dit naast de gebruikelijke verdwenen sociale woningen.

Een groot deel van de openbare ruimte krijgt dus een slecht windklimaat. Dit betekent dat je er niet op een terras kan zitten, een etalage kan bekijken, of met iemand kan praten. De duidelijke conclusie van het TU-rapport is dat de windhinder onacceptabel is. Alleen een tramhalte verplaatsen of een wand bij een tramhalte zetten is te mager. Wat de Partij voor de Dieren betreft is een duidelijk plan met dekking en afspraken nodig. Daarom een amendement met de titel ‘Waai niet weg’ die ik met de SP indien.

Dan de voorzieningen en groen. In 2019 zou volgens het college een openbaar ruimteplan en voorzieningenkaart komen. Dit is nooit gekomen. Het enige wat jaren later kwam is een boterzachte visie zonder dekking. Zo worden ook de afspraken uit de structuurvisie met voeten getreden. Dit moet echt anders om een leefbare stad te creëren. Vandaar het amendement met de titel ‘Maak voorzieningen concreet’. de Partij voor de Dieren zou graag een fysio of een huisarts in het gebouw zijn in plaats van een nagelstudio en skylounge. Want dat zijn voorzieningen die we nodig hebben. Dit amendement dien ik in met SP en Hart voor Den Haag.

Een tweede voorbeeld van afspraken die met voeten worden getreden zijn de afspraken rond de duurzaamheid van het gebouw. Tot 3 keer toe is toegezegd dat er een hoge GPR-score wordt behaald. Vervolgens wordt zonder verklaring dit weggemoffeld en is de score opeens veel lager dan afgesproken. Vandaar het amendement met de titel ‘Blijf duurzaam bouwen’.