Hanneke Schmeets


5 - Bezui­denhout

Voor Hanneke (44) gaat politiek om het beschermen van de rechten van de zwaksten tegen de belangen van de sterksten. Of dat nu om mensen, dieren of natuur gaat.

Waarom Partij voor de Dieren?
Een betere wereld begint voor mij in Den Haag. De Partij voor de Dieren is de eerste politieke partij ter wereld die niet streeft naar constante economische groei, maar naar een gezonde en veilige leefomgeving voor mens en dier, binnen de draagkracht van de aarde. De PvdD is bovendien de enige partij die vasthoudt aan haar idealen. Geen handjeklap, geen koehandel en tóch resultaat. Ons verkiezingsprogramma kun je één op één naast ons stemgedrag leggen. Daar ben ik enorm trots op.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk met veel plezier als fractiemedewerker bij de PvdD in de Eerste Kamer en ben daarnaast zelfstandig tekst- en speechschrijver. Mijn hart ligt bij oral history, het doorgeven van de wijsheid en levenservaring van oudere mensen aan de volgende generaties, maar ik vind het ook geweldig om met de Partij voor de Dieren geschiedenis te schrijven in de senaat.

Wat is voor jou persoonlijk de reden dat je politiek actief wil worden?

Politiek gaat voor mij om het beschermen van de rechten van de zwaksten tegen de belangen van de sterksten. Of dat nu om mensen, dieren of natuur gaat. Daarnaast zijn er nog altijd te weinig vrouwen volksvertegenwoordiger, en dat terwijl de helft van onze samenleving uit vrouwen bestaat. Ik stemde daarom altijd al op een vrouw, maar dit keer heb ik besloten er zélf voor te gaan.

Wat is jouw binding met Den Haag?
Ik ben geboren en getogen in Limburg, en na mijn studie naar Den Haag verhuisd. Ik voelde me er meteen thuis: de historie, de zee en het strand, de Hagenaars en de Hagenezen. Ik heb inmiddels in diverse wijken gewoond (Regentessekwartier, Bomenbuurt, Statenkwartier en Duinoord) en wil onze stad achter de duinen nooit meer missen. Ik blijf!

Als de PvdD de grootste zou worden in Den Haag, wat zou je als eerste veranderen?
Ik zou ten eerste kappen met kappen. De wethouder grijpt veel te snel naar de kettingzaag. Op die manier zijn de afgelopen jaren honderden prachtige oude bomen in Den Haag gesneuveld. Eeuwig zonde. Daarnaast moet er echt iets gebeuren aan de slechte luchtkwaliteit in de stad, o.a. door meer en toegankelijker OV, en door strengere regels te stellen aan houtstook. En als ik dan toch bezig ben: meer investeren in natuur en cultuur, die nu allebei geofferd worden op het altaar van de economie, terwijl mensen er zoveel troost en vreugde uit kunnen halen, zeker in deze sombere tijden.

Wat voor veranderingen zou jij in jouw wijk willen zien?
Ik ben net verhuisd van Duinoord naar Bezuidenhout. In de tweede week op mijn nieuwe adres werden alle bomen in de straat gekapt. Ook de boom voor mijn slaapkamerraam ging met veel geweld tegen de vlakte. Enorm pijnlijk vond ik dat. Ik ga nauwlettend in de gaten houden of er genoeg bomen en struiken voor in de plaats komen. Want juist in tijden van hittestress, hoosbuien en verlies aan biodiversiteit hebben we al het groen in Den Haag keihard nodig.

Daarnaast viel het me op dat Duinoord verder is met bv. de aanleg van groene daken, ORACs en geveltuintjes. Ik hoop dat Bezuidenhout diezelfde kant op gaat. Verder tel ik mijn zegeningen dat mijn vriend en ik in deze oververhitte woningmarkt überhaupt een woning hebben kunnen vinden. Ik weet hoeveel mensen nog zoekende zijn


"De wethouder grijpt veel te snel naar de kettingzaag. Op die manier zijn de afgelopen jaren honderden prachtige oude bomen in Den Haag gesneuveld. Eeuwig zonde."

Hoe vertalen jouw PvdD idealen zich naar jouw dagelijks leven?

Ik heb geen auto, maar een prima fiets, mijn huis is vrijwel geheel ingericht met tweedehands spullen, ik eet zoveel mogelijk plantaardig, doe aan guerrilla gardening, ruim zwerfafval op en organiseer graag schoonmaakacties op het strand.

Tot slot zet ik me graag in voor demonstraties of acties voor dierenrechten, een beter klimaat of volkshuisvesting. Want in iedere PvdD’er schuilt een activist!

Gerelateerd

Nieuws